2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00158

Antivirális multiplatform technológia kifejlesztése és a hatóanyag gyártáshoz kapcsolódó automatizált harvesting rendszer kifejlesztése

A kedvezményezettek neve: Sentimento Kft., Fluart Innovative Vaccines Kft., Debreceni Egyetem
A szerződött támogatás összege: 799 971 576 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 73,19 %
A projekt tényleges befejezési dátuma: 2024.12.31.

A projekt tartalmának bemutatása

A Sentimento Kft. konzorciumvezetésével 4 év alatt megvalósítani kívánt kutatás-fejlesztési projekt célja olyan antivirális multiplatform technológia kutatása és kifejlesztése, amelynek önállóan történő, vagy más vírusellenes hatóanyaggal kombinált alkalmazásával sikeresen leküzdhető egy patogén vírusfertőzés. A kifejlesztendő technológia alkalmas a krónikus vírusfertőzés mellett az akut, akár pandémiás járvány kezelésére is. A terápiás készítmény prevencióként történő alkalmazhatóságát a vizsgálati eredmények értékelése és a fertőzést okozó vírus speciális tulajdonságai, valamint az immunrendszerre kifejtett hatásai alapján fogjuk meghatározni. A projekt megvalósítása után rendelkezésre fog állni egy olyan technológia, amely a vírus típusához igazodva a hatékony terápiás készítmény rövid időn belül történő előállítását, engedélyeztetését és alkalmazását lehetővé teszi.

A projekt másik célja egy, a hatóanyag gyártáshoz kifejlesztendő automatizált harvesting (arató) rendszer tervezése és kifejlesztése. Ez a begyűjtő berendezés képes a megfelelő vírushatóanyag vakcina eddiginél nagyobb mennyiségben történő előállítására. A megvalósítani kívánt fejlesztés egyértelmű újdonságának tekinthető a járványhelyzetekre történő, a jelenlegi megoldásoknál gyorsabb reagálás lehetőségének megteremtése.

Tájékoztatás

Az első mérföldkő befejezéséről

Az első mérföldkő (2021. január 01.-2021. december 31.) szakmai feladatai tervek szerint maradéktalanul megvalósításra kerültek. Kijelölésre kerültek az antivirális multiplatform technológia kutatására és kifejlesztésére alkalmas hatóanyag vírustörzsek, illetve ezek jellemzése is megtörtént. További kutatási feladatok végrehajtásához szükséges modell humán patogén vírustörzsek is kiválasztásra kerültek, amelyekkel a készítmény hatékonysága vizsgálható.

Scroll to Top