Az influenzáról

Még nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást!

December végén, január elején érheti el Magyarországot az idei influenzajárvány, ezért érdemes minél előbb beadatni a védőoltást. Egyelőre „békés a helyzet”, még a járvány előtt vagyunk, bár az influenzaszerű megbetegedések száma folyamatosan növekszik.

Az idei oltóanyag is az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlása alapján került összeállításra, figyelembe véve, hogy mely influenzavírusok okoztak megbetegedéseket a közelmúltban. Az oltóanyagban nincs élő kórokozó, tehát a védőoltástól nem lehet megbetegedni, ugyanakkor az immunrendszer megfelelő válaszát kiváltja a vakcina. Az oltás beadását követően a védettség a felnőttekben körülbelül két hét alatt alakul ki.

Ahogy minden évben, idén is 1,3 millió védőoltás áll rendelkezésre a háziorvosoknál, ezeket a kockázati csoportokba tartozók kaphatják meg térítésmentesen. Így például a várandós kismamák, a cukorbetegek, a szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a veleszületett vagy betegség, kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedők. Emellett minden 60 év feletti jogosult a térítésmentes védőoltásra.

Aki a következő 2-3 hétben beoltatja magát, annak még a járvány előtt kialakul a megfelelő védettsége, ezért most érdemes lépni. Nem csak maga az influenzafertőzés a kihívás a szervezetnek, hanem a fertőzés okozta lázas, legyengült állapot következtében az alapbetegség esetleges súlyos romlása, illetve a másodlagos fertőzések kialakulás, amelyeket okozhat egyéb vírus, illetve baktérium is. Ezért ajánlják a kockázati csoportba tartozóknak az védőoltás beadatása.

Az influenza nagyon kellemetlen, lázzal, izomfájdalommal, gyengeséggel járó megbetegedés, és az esetek kisebb részében a szövődmények miatt a beteg kórházi ápolásra, intenzív terápiára is szorulhat, de szélsőséges esetben akár bele is halhat a fertőzésbe, illetve annak szövődményeibe.

Az influenza elleni védőoltás idén is három vírustörzset, két A és egy B variánst tartalmaz. Az oltóanyag nem tartalmaz élő vírust, így megbetegedést sem tud okozni. Az influenzavírus jellemzője a nagyfokú változékonyság, ezért ajánlott évente, még a járvány kialakulása előtt újra kérni az oltást.

A szívbetegek számára különösen fontos az influenza elleni védekezés, mert sokkal veszélyesebb számukra a vírus, mint az alapvetően egészségesek vonatkozásában. Esetükben nagyobb a szövődmények kialakulásának kockázata, de a keringési rendszert is rendkívül megterheli a vírus által okozott magas láz.

Mit tehetünk még egészségünk védelme érdekében?

• Az influenzavírusok elsősorban cseppfertőzéssel, főként nyálcseppekkel terjednek, amelyek tüsszögés, köhögés során jutnak a levegőbe. Akadályozza a vírusok levegőben történő terjedését, ha a beteg szájmaszkot visel – ám Magyarországon ez még elég szokatlan látvány. A tüsszentéssel kis légörvények jönnek létre, amelyek a fertőző anyagot nagyjából kétméteres távolságra képesek eljuttatni. A levegőben szálló cseppek idővel leülepednek a tárgyak felületére. Ezeket megérintve, majd kezünket a szánkhoz, szemünkhöz, orrunkhoz érintve a vírust a szervezetünkbe juttathatjuk.

• Kerüljük el tehát orrunk, szájunk felesleges megérintését, figyeljünk tudatosan sokszor önkéntelen mozdulatainkra. Ne feledkezzünk el a rendszeres kézmosásról és a felületek takarításáról. Az influenzavírusok papíron és ruhán 8-12 órán át megőrzik fertőzőképességüket, míg kilincseken, asztallapon 24-48 órán át, nedves felületeken akár 72 órán át is életképesek maradhatnak.

• Az influenza és a nátha gyakori tünete a fejfájás, ami a magas láz, orrdugulás, nehézlégzés miatt alakul ki. Azonban a fejfájást a levegőtlen szoba is okozhatja, mivel a lakásba bezárkózott beteg oxigénhiányos, széndioxid-dús környezetben van. Ezért a beteg szobájában gyakran kell szellőztetni, óránként legalább 5-10 percig.

• Ügyeljen arra is, hogy ne fűtse túl a betegszobát, nappal elegendő a 24 Celsius fokos hőmérséklet. Nem kell attól tartani, hogy a beteg megfázik – éjjelente pedig a nappalinál 2 fokkal alacsonyabb hőmérséklet ad jobb közérzetet. Szükséges lehet az ágynemű gyakori átszellőztetésére, illetve cseréjére, ha a beteg erősen izzad. A használt zsebkendőket az ágy mellé készített zárt szeméttartóba helyezze használat után, ezzel is megakadályozva a vírus továbbterjedését.

• Az influenza egyik kellemetlen tünete az orr kisebesedése, kiszáradása, ezért figyelje a lakás páratartalmát. Az influenzás betegek számára, csakúgy, mint az allergiások esetében, az 50-60 százalék körüli relatív páratartalom a megfelelő. A betegszoba párásítása (vizes lepedők kiteregetése, párologtatók, vizes tálak kihelyezése) hosszabb távon penészesedéshez vezethet, ezért csak rövid ideig, és gyakori szellőztetéssel együtt alkalmazzuk abban az időszakban, mikor az influenza következtében kiszáradt, sérült nyálkahártya miatt ez nélkülözhetetlen.